OVERMAAT

De woningen van Overmaat zijn een initiatief van de architecten Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten), Joost Kühne (Kühne & Co) en Endry van Velzen (De Nijl Architecten).  

Overmaat biedt ruimte aan mensen die verder willen kijken dan de gangbare woningbouw waar alles standaard is. Uitgangspunt is royaal wonen. Inspiratie voor Overmaat werd gevonden in de grote stadshuizen, die rond 1900 langs statige lanen en plantsoenen in Rotterdam zijn gebouwd. Ruim en comfortabel wonen in een ontspannen sfeer en toch midden in de stad.

  • Alle woningen zijn extra breed (7,2 m). Daardoor hebben ze bijzondere indelingsmogelijkheden en veel licht.
  • Alle woningen komen uit op een groen binnenterrein met tuinen en voor elke woning een parkeerplaats. Het hoogteverschil tussen de Hilledijk en de Laan op Zuid is op een slimme manier benut door de parkeerstraat ongeveer 70 cm verdiept aan te leggen. Vanuit de achtertuin gezien staan de auto’s straks uit het zicht.
  • Alle huizen krijgen een eigen stoep, zodat een prettige overgang tussen straat en woning ontstaat. Een plek voor een bankje aan het park of een bordes aan de laan.

Overmaat wordt nu gebouwd.

In Overmaat zijn drie verschillende basiswoningen ontworpen: een laanhuis, een parkhuis en een loft. Voor gezinnen, maar ook voor als de kinderen het huis uit zijn of als je een mooi appartement zoekt. De hoofdopzet van de woningen lag vast, de indelingen en afwerkingen zijn naar wens van de toekomstig bewoners ontworpen.

Laanhuis
Het laanhuis kijkt uit over de Laan op Zuid en heeft een tuin op het zuidwesten. De basis is maar liefst 7,2 m breed en 4 lagen hoog. Een klassiek stadshuis. Dat zie je terug in de opzet. De onderste twee lagen kunnen samen 7,5 m hoog zijn: een souterrain en een bel-etage. Veel indelingsmogelijkheden voor keuken, woonkamer, werkkamer, studio, eventueel verbonden door een vide. De bovenste twee lagen zijn voor kamers, met een zolder of volledig uitgebouwd. Kavel met parkeerplaats ca. 130 m2, woonoppervlak ca. 160-200 m2.

Parkhuis
Het parkhuis ligt direct aan het park, heeft een tuin op het noordoosten en een eigen stoep op het zuidwesten. De basis is ook weer 7,2 m breed en 3 lagen hoog. Een traditioneel huis. Wonen op de begane grond, slaapkamers boven, met een zolder of volledig uitgebouwd. Andere indelingen zijn natuurlijk ook mogelijk. Kavel met parkeerplaats ca. 130 m2, woonoppervlak ca. 120-150 m2.

Loft
De lofts zijn samengebracht in een kleinschalig appartementengebouw. Per verdieping één loft met een groot, beschut terras op het zuidwesten en ramen langs drie kanten. Vrije ruimte of indeling met kamers, al dan niet voorzien van schuifdeuren. Grote ruimtelijke werking. Elke loft heeft een eigen parkeerplaats op het binnenterrein. Woonoppervlak ca. 150 m2, terras ca. 25 m2.