OVERMAAT

De woningen van Overmaat zijn een initiatief van de architecten Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten), Joost Kühne (Kühne & Co) en Endry van Velzen (De Nijl Architecten).  

Overmaat staat voor royaal wonen, met als referentie de grote stadshuizen die rond 1900 in Rotterdam zijn gebouwd. Onze huizen zijn 7,20 m breed en hebben veel indelingsmogelijkheden. Gebruiksplekken kunnen zowel achter als naast elkaar worden gelegd. Dat geldt ook voor onze appartementen, die telkens een hele verdieping beslaan en aan drie of vier zijden ramen hebben. Het project bestaat uit drie woningtypen, afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de locatie.

In Overmaat zijn drie verschillende basiswoningen ontworpen: een laanhuis, een parkhuis en een loft. Voor gezinnen, maar ook voor als de kinderen het huis uit zijn of als je een mooi appartement zoekt. De hoofdopzet van de woningen lag vast, de indelingen en afwerkingen zijn naar wens van de toekomstig bewoners ontworpen.

Laanhuis
Langs de Laan op Zuid 7 stadshuizen van ca. 200 m2, 4 lagen hoog. Begane grond en tuin zijn ca. 1 m hoger gelegd, zodat er ‘afstand’ naar de drukke stadsstraat ontstaat. Het laanhuis heeft een stoep met trapje en bordes. Dit element geeft tezamen met de dakkapel karakter aan het huis. Veel deelnemers hebben gekozen voor wonen over 2 lagen, vaak verbonden met een vide.

Parkhuis
Langs het parkje 9 stadshuizen van ca. 150 m2, 3 lagen hoog. De zon aan de parkzijde kan optimaal worden benut, omdat de breedte van de woning een woonplek aan de voorgevel mogelijk maakt. Langs het park is een grote variatie in volume en gevels ontstaan, voortkomend uit de specifieke wensen van bewoners.

Loft
Op de hoek met de Dreverhavenstraat een appartementengebouw van 7 lagen met 7 appartementen van ca. 150 m2 en een terras van ca. 20 m2. Deze half inpandige ‘buitenkamer’ aan de achtergevel geeft, tezamen met de ontsluitingskern aan de voorgevel, structuur aan de loft-achtige ruimte. Alle appartementen hebben extra hoogte gekregen en elk appartement heeft een andere indeling.